Corona – info

 

ALLE CORONA-INFO? LESMATERIAAL ? ELKAAR ONTMOETEN ?

KLIK HIERBOVEN OP “NIEUWS”, DAARNA “CORONA” EN MAAK DAN UW KEUZE…


Lokeren, 16 april 2021

Beste ouders / opvoeders,

Hopelijk hebben jullie samen met onze leerlingen kunnen genieten van een aangename paasvakantie!

Aan de vooravond van de start van het 3e trimester geven we deze maal een korte update mee, vermits we alle info al meegaven voor de Paaspauze, en er geen noemenswaardige wijzigingen zijn ten gevolge het overlegcomité van afgelopen woensdag. We starten 19/04 dus identiek zoals we ’t tweede trimester afgesloten hebben. Via deze link vinden jullie nogmaals alle bijzonderhttp://www.de-karwij.be/wp-content/uploads/2021/03/Info-Paaspauze-wijzigingen-uurrooster-4-5-en-ABO.pdfheden weer, waaronder ook de planning voor de lessen nà de voorbije paasvakantie.

Met vriendelijke groeten

De Meulenaer Patrick

Directie


Lokeren, 26 maart 2021

Beste ouders / opvoeders,

Zoals jullie weten start de paasvakantie vervroegd vanaf maandag 29 maart, en loopt deze tot en met 18 april. Rapport 4 zal hierdoor ook pas meegegeven worden op vrijdag 23 april in plaats van vrijdag 2 april. De klastitularis van jullie zoon of dochter neemt in de loop van volgende week nog (telefonisch of digitaal) contact met jullie op, om de leervorderingen in detail te bespreken.

Er wordt voor deze periode GEEN afstandsleren voorzien.

Graag bezorgen we jullie via deze link alle bijzonderheden, alsook de planning voor de lessen nà de paasvakantie.

We wensen iedereen een fijne en veilige paasvakantie toe!

Met vriendelijke groeten

De Meulenaer Patrick

Directie


Lokeren, 2 maart 2021

Beste ouders / opvoeders,

Zoals jullie weten gaan er vanaf 15 maart 2021 enkele wijzigingen in betreffende de Coronamaatregelen en -richtlijnen.

Jullie vinden alle afspraken gebundeld terug onder deze link.

Mochten er nog verdere vragen zijn, kan u steeds de school contacteren.

Met vriendelijke groeten

De Meulenaer Patrick

Directie


Lokeren, 29 januari 2021

Beste ouders / opvoeders,

Zoals jullie weten start de krokusvakantie op 15/02/2021, en loopt deze tot 21/02/2021.

Door het coronavirus wordt er een afkoelingsweek ingelast, die van start gaat op maandag 08/02 en loopt tot en met vrijdag 12/02. Tijdens de afkoelingsweek verwachten wij de leerlingen niet op school, ook niet voor opvang, maar zal er wel afstandsleren voorzien worden. Dit wil zeggen dat de leerlingen van thuis uit online les zullen volgen en/of opdrachten mee zullen krijgen. Het is dus geen extra weekje vakantie…

Alle leerlingen krijgen ten laatste tegen vrijdag 05/02 een mapje mee naar huis of de leefgroep. Daarin wordt een weekrooster voorzien zodat jullie (ouders/opvoeders) en leerlingen weten wat ze wanneer kunnen doen.

De uitgevoerde opdrachten tellen mee voor het 3e rapport van dit schooljaar. Het rapport zal daardoor pas worden meegegeven op vrijdag 26/02, en dus niet zoals eerder voorzien op vrijdag 12/02 vóór de krokusvakantie.

De leerlingen zullen gedurende de afkoelingsweek ook minstens 2 keer door de klastitularis gecontacteerd worden, om te zien hoe ze het stellen, of alles lukt, en of zij hulp kunnen gebruiken bij het vervullen van de opdrachten.

 

Graag geven we jullie via deze weg ook reeds de planning mee voor de lessen nà de krokusvakantie.

Mochten er nog verdere vragen zijn, kan u steeds de school contacteren.

Met vriendelijke groeten

De Meulenaer Patrick

Directie


Lokeren, 27 december 2020

Beste ouder,  

Beste zorgverantwoordelijke/begeleider,

Beste leerling,

Graag bezorgen wij jullie naast onze welgemeende beste wensen voor een gelukkig en gezond 2021 ook de regelingen voor na de kerstvakantie. Jullie zullen merken dat er weinig of niks gewijzigd is aan de organisatie en richtlijnen van de laatste weken voor de kerstvakantie.

Klik hier voor het bijhorend document.

Vriendelijke groet

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 13 november 2020

Beste ouder,  

Beste zorgverantwoordelijke/begeleider,

Beste leerling,

Zoals iedereen weet zijn de huidige cijfers betreffende de Coronabesmettingen niet goed. Het aantal dagelijkse besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens neemt stevig toe…

Op De Karwij zijn we tot vandaag hier nog redelijk van gespaard gebleven: buiten enkele geïsoleerde leerlingenbesmettingen die telkens goed konden opgevolgd worden (en dus geïsoleerd bleven) mogen we voorlopig zeggen dat ons aller inspanningen omtrent veiligheid en preventie lonen… We zijn niet te beroerd toe te geven dat geluk en toeval hier ook een rol in spelen, en kunnen dus enkel maar hopen dat wij dezelfde koers zullen kunnen en blijven varen…

Zoals jullie waarschijnlijk wel via de media vernamen verandert er ook heel wat op regeringsniveau aangaande het onderwijs. Zaken waar wij ons als school bijgevolg zeker aan moeten houden. Ten eerste is er de verlenging van de herfstvakantie tot en met 15 november. Verder is men overgegaan van code geel naar oranje, en zijn we verplicht om voor onze 4e, 5e en ABO’s  minstens 50% afstandsonderwijs te organiseren. We beloofden jullie meer info te geven van zodra we hier vanuit de overheid over zouden beschikken.  Sinds enkele dagen is dit het geval, en zijn we blij jullie volledig te kunnen inlichten. Jullie vinden de regeling onder deze link. We maakten deze zo overzichtelijk mogelijk, zodat iedereen mee is.  Verder namen alle klastitularissen en/of zorgleerkrachten met u, ouders of zorgverantwoordelijken, en/of uw zoon/dochter, contact om de nodige afspraken te maken. Voor de ouders/zorgverantwoordelijken van leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar verandert er organisatorisch weinig of niks: jullie zoon of dochter wordt nog steeds elke dag en elk lesuur verwacht op school.

Op school zelf veranderen er wel een aantal zaken. We lijsten het voor u hieronder even op

  • Mondmasker ook op de speelplaats verplicht
  • Leerlingen die op school eten, eten in kleinere vaste groepjes
  • Schooluitstappen worden nog meer dan ervoor afgeschaft
  • Bezoek aan de school als ouder kan enkel indien noodzakelijk en na een telefonische afspraak
  • De inhoud van de lessen lichamelijke opvoeding worden aangepast aan de veiligheidsmaatregelen die gelden voor de sportsector in het algemeen
  • Stages en opleidingen ABO en Duaal kunnen tot nader order wel nog doorgaan
  • Klantenwerk voor onze Kappersmedewerkers wordt opgeschort zolang de Kapperssector ook gesloten blijft.
  • Oudercontacten dienen digitaal (via laptop, smartphone of telefonisch) georganiseerd te worden

Voor wat dit laatste betreft: u wordt zeker nog gecontacteerd voor een digitaal oudercontact op het einde van het trimester. Verder nemen wij zeker ook zelf contact met u op als dit van de school uit nodig zou blijken. Het staat u ook steeds vrij om op eigen initiatief contact te nemen met de school en de vraag te stellen voor een vervroegd contact met de klastitularis en/of de zorgleerkracht.

Wij hopen u hiermee van dienst te zijn. Voor de meest recente info kan u steeds terecht op de website www.de-karwij.be. Klik op Nieuws > Corona > Corona-info.

Vriendelijke groet

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 01 september 2020

Beste ouders, opvoeders

Beste leerling

Onder deze link vinden jullie de brief vanuit stad Lokeren aan alle Lokerse studenten

De directie,                                              

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 30 augustus 2020

Betreft: organisatie busvervoer in tijden van Corona

Beste ouders, opvoeders

Beste leerling

Graag willen wij jullie op de hoogte brengen van de laatste informatie die wij ontvingen van Onderwijs Vlaanderen voor de organisatie van het Leerlingenvervoer vanaf september 2020.

De scholen blijven komend schooljaar in elk pandemieniveau maximaal open voor alle leerlingen. Dit geldt natuurlijk ook voor de leerlingen in het buitengewoon onderwijs en het Leerlingenvervoer.

We voorzien een afzonderlijk vervoer voor de leerlingen van het bijzonder basis- en secundair onderwijs. De leerlingen worden hierdoor rechtstreeks naar de school gebracht waardoor het gebruik van de wisselparking omwille van veiligheidsredenen kan vermeden worden.

Voor de leerlingen van het bijzonder basisonderwijs is een mondmasker niet verplicht. We voorzien een lege rij zitplaatsen achter de chauffeur en busbegeleiding.

De leerlingen van het bijzonder secundair onderwijs daarentegen zijn wel verplicht om een mondmasker te dragen vanaf het moment dat ze op de bus stappen. Indien u zoon/dochter niet in de mogelijkheid is om een mondmasker te dragen, neemt u best contact op met de directie van uw school. Daar zal er met u bekeken worden welke mogelijkheden er zijn om uw kind toch op school te krijgen.

Afhankelijk van het pandemieniveau kan de maximale bezetting per bus dalen naar 50% of 25%. Dit zal enkel van toepassing zijn voor de leerlingen van het bijzonder secundair onderwijs.

Wij zullen er alles aan doen om aan jullie vervoersvraag te voldoen en hopen mede op jullie samenwerking en begrip. We houden u bij verdere wijzigingen of aanpassingen van de overheid op de hoogte.

We kijken alvast uit naar een veilige en vlotte samenwerking.

Mocht u nog vragen hebben, mag u ons steeds contacteren.

Met vriendelijke groeten

Baert Toon

Eindverantwoordelijke Leerlingenvervoer zone Lokeren


Lokeren, 25 augustus 2020

Beste ouders en leerlingen,

Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie gehad. We zijn blij dat we al onze leerlingen terug mogen verwelkomen op onze school.

Vanaf 1 september verwachten we iedereen terug op school om 08u40, en dit voor 5 dagen per week. Zeker de eerste week. Dit kan zo blijven of wijzigen naar een week wel les op school  en een week afstandsonderwijs. Info via website of GIMME.

Afspraken rond veiligheid:

  • Een mondmasker is verplicht in de schoolgebouwen.
  • Een mondmasker is verplicht op straat in het centrum van Lokeren.
  • Op de speelplaats mag het mondmasker af, op voorwaarde dat we 1,5 meter afstand houden van elkaar.
  • De handen worden regelmatig ontsmet of gewassen.
  • Blijf niet rondhangen voor en na de schooluren.

Ben je ziek?

  • Als de leerling of iemand van het gezin symptomen van Corona heeft (zoals keelpijn, hoofdpijn, koorts, hoesten, grieperig gevoel), dan moet de leerling thuis blijven. Contacteer de huisarts.
  • Als een leerling ziek wordt op school, moet hij/zij steeds kunnen opgehaald worden door de ouders.

Vragen?

Alle info via website www.de-karwij.be

Contacteer de school op 09/348 67 86

 

Bedankt voor alle vertrouwen, begrip en inspanningen van de afgelopen maanden en bedankt alvast om deze de komende weken verder te zetten!

Met vriendelijke groeten,

De directie,                                              

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 27 juni 2020

Beste leerling, ouder, opvoed(st)er,

Graag nodigen wij u uit op onze kwalificatie-uitreiking op 02 juli 2020.

Om dit op een vlotte en veilige manier te laten verlopen werken we met 2 contact-momenten van maximum 1 uur.

 

Uitsluitend voor de leerlingen van

Wanneer

Contactmoment 1

5 KM + 5 SD + 5 SCHILDER DUAAL + ABO ( KM + SD )

van 16uur tot 17 uur

Contactmoment 2

5 GKM + 5 OA + 5 FFM DUAAL + ABO ( GKM + OA )

Van 18uur tot 19 uur

We maken hiervoor volgende afspraken:

  • Bij het betreden van het schoolterrein en het gebouw is het dragen van een mondmasker verplicht. Gelieve dit mee te brengen.
  • We bewaren onderling een afstand van 1,5 meter
  • We hanteren onze handhygiëne.

( De school voorziet hiervoor handgel bij aankomst en verlaten van de school. )

  • Respecteer steeds de afspraken en richtlijnen van de school.
  • We gaan verplicht zitten op de aangeduide plaats.

De ruimte wordt tussen de 2 contactmomenten gedesinfecteerd zodat we de aansluitende groep ook op een veilige manier kunnen ontvangen.  Mogen we u dan ook vriendelijk vragen om na de uitreiking de school onmiddellijk volgens de plaatselijke richtlijnen te verlaten zodat we de tijd hebben om deze ruimte te desinfecteren.  Bij mooi weer houden we onder dezelfde richtlijnen de proclamatie op onze speelplaats.

U dient uw aanwezigheid te bevestigen via inschrijving.  We kunnen, om de social distancing van 1.5 meter te verzekeren,  maximaal 1 persoon of begeleider per leerling toelaten. 

Enkel ingeschreven personen hebben toegang tot de school.

Inschrijvingsstrook ( indienen tegen ten laatste maandag 29-06-2020 ) of via mail: info@de-karwij.be

We verwelkomen u graag aan de schoolpoort via de Heirbrugstraat.

Met vriendelijke groeten,

De directie,                                              

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 12 juni 2020

Beste leerling en ouder(s)), Zorgverantwoordelijken,                                       

Het schooljaar loopt op zijn einde…

Normaal plannen we de laatste week van het schooljaar een opleidingsfeestdag om het voorbije jaar af te sluiten en is er een oudercontact om het rapport mee te geven. Dit jaar moeten we het iets anders aanpakken…

We willen graag de leerlingen uitwuiven, hen een deugddoende vakantie wensen en hen ook de mogelijkheid geven om afscheid te nemen van hun klasgenoten, klastitularis en zorg- en directieteam.

Bij de organisatie moeten we natuurlijk rekening houden met de veiligheidsmaatregelen. We willen het aantal personen dat aanwezig zal zijn op school beperken, waardoor we een schema gemaakt hebben wanneer welke klas wordt verwacht, zodat iedereen in zijn eigen bubbel blijft.

We nodigen jou, beste leerling, uit op 29 of 30 juni om dit schooljaar toch samen af te sluiten en dus nog eens naar school te komen. Onderaan vind je de het uur wanneer je verwacht wordt.

Om naar school te komen wordt er geen busvervoer aangeboden, maar jullie mogen te voet of met de fiets, de auto of het openbaar vervoer komen. Wanneer je ouders je gebracht hebben, kunnen ze jullie op het einduur terug komen ophalen.

Jullie komen maximum 10 minuten voor het aangegeven uur (met mondmasker) binnen langs de gewoonlijke schoolpoort in de Durmelaan. Daar zal je je handen moeten ontsmetten en wordt er gevraagd om de nodige afstand te bewaren en naar je klasrij te gaan. Je klastitularis en co-titularis gaan van daaruit naar je klaslokaal. De leerkrachten zullen daar tijd vrijmaken om het schooljaar op een leuke en aangename manier te beëindigen en je krijgt ook je rapport mee naar huis.

Wanneer jullie terug naar huis vertrekken, zullen de leerkrachten met jullie naar de poort in de Durmelaan gaan en wordt er verwacht dat jullie onmiddellijk vertrekken (niet rondhangen), want de volgende groep leerlingen zal zich dan al aandienen.

Ondertussen worden alles gereinigd zodat we de volgende klasgroep kunnen ontvangen.

Schema maandag 29 juni ’20 :

8.40 uur – 10.00 uur : OBS 2, 2 GKM1, 2 SD

10.30 uur – 12.00 uur : OBS 4, 2 KM1

13.30 uur – 15.00 uur : 2 GKM2, 2 KM2

14.45 uur – 16.00 uur : 4 OA, 4 SD

 

Schema dinsdag 30 juni ’20 :

8.40 uur – 10.00 uur : OBS 1, 3 GKM1, 2 OA

10.30 uur – 12.00 uur : OBS 3, 3 KM1

13.30 uur – 15.00 uur : 3 GKM2, 3 KM2, 3 SD

14.45 uur – 16.00 uur : 4 GKM, 4 KM

 

Graag tot dan!

Vriendelijke groeten,

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 7 juni 2020

De Karwij breidt haar herstart uit met één dag 4e jaars vanaf maandag 15/06, en werkt een terugkommoment uit  voor alle OBS-ers, 2e jaars of 3e jaars op 29/06 of 30/06.

Beste ouder,  

Beste Zorgverantwoordelijke/Begeleider,

Beste leerling,

We zijn blij jullie te kunnen melden dat onze school vanaf 15 juni haar geslaagde opstart voor de 5e jaars en de ABO-leerlingen kan uitbreiden met een bijkomende herstart van één dag per week voor de 4e jaars.

Voor alle OBS-ers, 2e jaars en 3e jaars organiseren we op maandag 29/06 of 30/06 een terugkom-moment van een tweetal uur in de voor- of namiddag per klas. Jullie klastitularis brengt jullie nog op de hoogte welke dag jullie verwacht worden, van en tot wanneer….Het staat nu reeds vast dat jullie hiervoor geen gebruik zullen kunnen maken van het leerlingenvervoer, en dat jullie zoon/dochter dus op eigen kracht naar school zal moeten komen (te voet, per fiets, brengen door ouders of leefgroep, openbaar vervoer…). Meer info volgt via de website van zodra voorhanden.

Een soortgelijke organisatie als deze kan enkel als we, net zoals in de eerste fase van de heropstart, met zijn allen blijvend inzetten op deze veiligheid. Net als de school heeft ook u als ouder, en uw zoon of dochter hier een grote verantwoordelijkheid. Ook bij deze uitbreiding van heropstart en terugkommoment maakt onze school zeker ook tijd voor de emoties en zorgen van leerlingen.

Het is heel belangrijk dat jullie samen met jullie zoon of dochter deze hele brief heel aandachtig doornemen.

 Weekschema herstart lessen per klas van het 4e jaar

+ eventuele doorloop 5e jaar en ABO

Klas

Data

Wanneer lessen op school

4KM

15/06

22/06

Maandag

van 9 uur tot 15.30 uur

4GKM

Groep 1

15/6

22/6

Maandag

van 9 uur tot 15.30 uur

4 GKM

Groep 2

16/6

23/6

Dinsdag

van 9 uur tot 15.30 uur

4SD

15/06

22/06

Maandag

van 9 uur tot 15.30 uur

4OA

16/06 – IT

23/06 – BW

Dinsdag

van 9 uur tot 15.30 uur

5KM

Laatste dag op dinsdag  09/06

6ABO-KM

 

15/06

22/06

Maandag

van 9 uur tot 15.30 uur

5GKM en ABO-GKM

Loopt door

Donderdag

van 9 uur tot 15.30 uur

Vrijdag

van 9 uur tot 12.10 uur

5 Schilder duaal + 6SD-ABO

4 Schilder Duaal

19/06

26/06

Vrijdag

van 9 uur tot 15.30 uur

5OA

Laatste dag op donderdag 11/06

5KM-GKM-SD-OA

(leerlingen die inschreven op theoretisch rijexamen van 25/06)

23/06

Extra

rijlessen

Dinsdag

Van 9 uur tot 15.30 uur

 

 

Hoe houden we de school veilig?

De veiligheid van onze leerlingen en ons personeel is het belangrijkste. Door een combinatie van maatregelen zorgen we voor een zo veilig mogelijke schoolomgeving.

  • Vaste groepen (contactbubbels): de groepen blijven zo veel mogelijk dezelfde. De leerlingen krijgen een vaste plaats in een vast lokaal (behalve voor praktijkvakken en kunstvakken). De verschillende groepen hebben geen contact met elkaar.
  • Aparte speeltijden en lunchpauzes: de leerlingen gaan niet allemaal samen lunchen of spelen op de speelplaats. Zo vermijden we contact tussen de verschillende groepen.
  • Afstand houden (1,5 meter): de medewerkers en leerlingen houden voldoende afstand van elkaar, en dit zowel in de klas, de gangen als op de speelplaats. Omwille van deze redenen krijgen de leerlingen ook les in kleinere groepen.
  • Mondmaskers: de leerlingen en medewerkers dragen verplicht en ten allen tijde een mondmasker.
  • Netheid: medewerkers en leerlingen kunnen vaak hun handen wassen of ontsmetten met handgel. De lokalen worden regelmatig verlucht. De school maakt de lokalen grondig schoon.

Hoe werk je als ouder mee aan veiligheid op school?

  • Zorg ervoor dat jou zoon of dochter thuis vertrekt met een mondmasker. Hij of zij dient dit op te hebben op het moment dat hij of zij op school aankomt. Daarna volgen hij of zij de instructies van de school die hem/haar van bij aankomst zullen uitgelegd worden.
  • Als ouder kom je niet onaangekondigd op het terrein van de school: niet in de gangen, niet in de klas en niet op de speelplaats.
  • Wil je praten met iemand van het schoolteam? Maak dan een afspraak via telefoon of via mail.
  • Alle leerlingen komen binnen langs de gewone schoolpoort in de Durmelaan, of langs de zijingang van de grootkeuken in de Poststraat. Van bij de aankomst is het belangrijk dat alle leerlingen zich houden aan de veiligheidsafspraken die zullen worden toegelicht via de leerkracht ter plaatse.
  • De lessen starten om 09u00. We vragen om ten vroegste om 08u55 aan de school of aan de grootkeuken aan te komen, om ook het wachten veilig te laten verlopen. Neem plaats op de gekleurde wachtstippen, en luister duidelijk naar wat de leerkracht aangeeft.
  • De lessen eindigen om 15u30. We vragen de leerlingen onmiddellijk huiswaarts te keren, en niet aan de schoolpoort te blijven rondhangen.

 Wat als je zoon of dochter ziek is?

  • Wie ziek is moet thuisblijven.
  • Is iemand van je gezin mogelijk besmet met corona of heeft iemand van je gezin corona? Dan moet je zoon of dochter 14 dagen thuisblijven. Meer informatie over de procedure: https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_procedure_contact_NL.pdf
  • Behoort je zoon of dochter tot de risicogroep bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan beslist de behandelende dokter of je zoon of dochter de lessen op school kan volgen of verder thuis blijft leren. We vragen van elke leerling die tot een risicogroep behoort dat een geneesheer een attest aflevert, waarin verklaard wordt dat die leerling uit de risicogroep WEL of NIET de lessen kan volgen. Dit wordt ook met u als ouder opgenomen door de klastitularis of de zorgleerkracht.
  • Behoort iemand van je gezin tot de risicogroep bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan mag je zoon of dochter de lessen op school volgen. Tenzij de behandelende arts anders oordeelt.
  • Wordt je zoon of dochter ziek op school? Dan zetten we hen in een apart lokaal. We zullen dan steeds vragen om je zoon of dochter af te komen halen. Neem daarna telefonisch contact op met de huisarts. Die zal beslissen of je zoon of dochter moet getest worden.

Wat gebeurt er als een personeelslid of leerling op school besmet is met corona?

  • De besmette persoon krijgt de nodige verzorging.
  • Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) doet een contactonderzoek en neemt de gepaste maatregelen.
  • Het CLB onderzoekt met wie de besmette persoon contact had. Hoe lang en hoe intens was het contact? Dat bepaalt of het om een hoog risico contact of laag risico contact gaat.
  • Is je zoon of dochter een hoog risico contact van de besmette persoon? Dan moet hij of zij 14 dagen thuisblijven. Neem twee keer per dag de temperatuur van je zoon of dochter. Krijgt hij of zij ziektesymptomen dan moet je de huisarts telefonisch contacteren.
  • Is je zoon of dochter een laag risico contact van de besmette persoon? Dan mag hij of zij naar school blijven gaan. Laat hem of haar buitenshuis een stoffen mondmasker dragen. Hij of zij moet ook 1,5 meter afstand houden van andere personen. Beperk extra sociale contacten en verplaatsingen. Krijgt hij of zij ziektesymptomen dan moet je de huisarts telefonisch contacteren.  
  • Word je niet gecontacteerd door het CLB? Dan mag je zoon of dochter verder naar school blijven gaan.
  • Een personeelslid dat ziek wordt op school, vragen we om naar huis te gaan en om de huisarts telefonisch te contacteren.

Wat gebeurt er ondertussen met de leerjaren die niet uitbreiden op 15 juni, en uitgenodigd worden op het terugkommoment van 29 of 30 juni?

Voor die leerlingen verandert er in afwachting niets. Ze krijgen ondertussen de leerstof nog altijd thuis of kunnen nog steeds terecht in de noodopvang. Je kan ten allen tijde contact opnemen met de school via 09/348 67 86.

Hoe wordt de noodopvang veilig georganiseerd?

  • De leerlingen in de noodopvang blijven verder nieuwe leerstof krijgen, net zoals hun klasgenoten die thuis leren.
  • We zorgen voor een veilige noodopvang. We gebruiken overal dezelfde maatregelen (zie boven).
  • De groepjes van leerlingen in de noodopvang hebben geen contact met de groepjes leerlingen die les krijgen op school.

 Hoe organiseren we het leerlingenvervoer veilig?

  • De leerlingen zitten geschrankt op de bus, 1 leerling per rij.
  • De leerlingen dragen een mondmasker op de bus. Ze doen het mondmasker op voor ze instappen.
  • De chauffeur en de busbegeleider dragen minimaal een mondmasker.

Wat leren de leerlingen? En hoe gaan we hen opvolgen?

  • We beperken ons tot de essentiële onderwijsdoelen. We zorgen voor een evenwichtig en afwisselend vakkenpakket, met de nadruk op de praktijk, omwille van heel belangrijk voor onze schoolverlaters.
  • Uitstappen, pedagogische studiedagen, sportdagen en facultatieve verlofdagen gaan niet meer door dit schooljaar. Zo hebben de leerlingen meer tijd om te leren en te oefenen.
  • Iedereen krijgt een eerlijke evaluatie. We geven alle leerlingen alle kansen om te bewijzen wat ze kunnen.
  • Door de coronacrisis dienen wij een aantal zaken aan te passen in ons schoolreglement. Daardoor doen we onderstaande wijzigingen. Veiligheid voor leerlingen en medewerkers staat daarbij met stip op 1.

Alhoewel we er vanuit gaan dat iedereen hierbij zijn/haar beste beentje zal voorzetten, zien we ons vanuit veiligheidsstandpunt aanvullend genoodzaakt om, indien dit niet het geval zou zijn, onderstaande aanpassing te doen aan het schoolreglement.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 1 n.a.v. Corona-crisis:

Elke vorm van het door de leerling opzettelijk overtreden van de veiligheidsmaatregelen en richtlijnen betreffende COVID19 kan beschouwd worden als een vorm van (ernstige) nalatigheid, bedreiging en/of agressie, en kan bijgevolg aanleiding geven tot een onmiddellijke (preventieve) schorsing (uit de lessen). Ouders zullen in dit geval onmiddellijk op de hoogte gebracht worden. Afhankelijk van de aard en ernst van het voorval kan ook in dit geval een preventieve schorsing steeds uitmonden in een definitieve uitsluiting.

Hopelijk kan u begrijpen dat bovenstaande (eventuele) maatregel onvermijdelijk is voor het kunnen handhaven van maximaal mogelijke veiligheid voor uw zoon of dochter, jongere enerzijds, en onze medewerkers anderzijds.

Verder doen we ook een toevoeging m.b.t het instellen van een maximum aan noodopvangcapaciteit, ten einde deze noodnoodopvang ook veilig te kunnen blijven organiseren.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 2 n.a.v. Corona-crisis:

 Als school willen wij onze maatschappelijke rol m.b.t. noodnoodopvang ten volle opnemen. Dit kan alleen maar zolang we de veiligheid van alle medewerkers en leerlingen kunnen blijven garanderen. Derhalve zien wij ons genoodzaakt om, van zodra de omvang van de noodnoodopvang deze veiligheid in het gedrang zou brengen, een noodnoodopvangstop af te kondigen. Dit zal gebeuren via een aankondiging op de schoolwebsite. Vragen die op dat moment alsnog zouden binnenkomen zullen steeds afzonderlijk bekeken en afgewogen worden, om te kijken of en hoe we alsnog kunnen tegemoet komen aan deze vraag.

 Met betrekking tot onderstaande derde en laatste toevoeging willen wij onze zorg uitdrukken voor leerlingen die tot de zogenaamde risicogroepen bij besmetting van COVID 19 behoren. Hun gezondheid verdient vanzelfsprekend de nodige (extra) aandacht.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 3 n.a.v. Corona-crisis:

Voor leerlingen die tot de risicogroep bij besmetting van COVID19 behoren, vragen wij steeds een attest van de behandelende arts. Dit zowel voor het geval de arts zou adviseren niet aan de lessen deel te nemen, maar evenzeer als de arts van mening zou zijn dat de betreffende leerling wél aan de lessen mag deelnemen.

Hoe bereid je als ouder je zoon of dochter voor?

  • Praat met je zoon of dochter. Stel hen gerust dat ze weer veilig naar school kunnen. Zit je zoon of dochter in een leerjaar dat nog niet terug naar school mag? Leg dan uit waarom dat nu nog niet kan. We houden jullie hieromtrent op de hoogte. We willen het vooral veilig doen. In dat opzicht weten we nog niet welke jaren eventueel nog zouden kunnen opstarten, en of we sowieso nog andere jaren zullen kunnen opstarten. We houden jullie hieromtrent zeker op de hoogte!
  • Bereid je zoon of dochter voor: via welke weg gaat hij/zij naar school, wat moet het doen op de bus, tram of trein, hoe draagt hij of zij veilig een mondmasker (zie op: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker)?
  • Is het moeilijk om opnieuw naar school te gaan? Neem contact op met de de klastitularis of zorgleerkracht. Samen kunnen jullie oplossingen bespreken.

Hoe kan je je zoon of dochter helpen om te leren? 

Als je zoon of dochter niet naar school komt, verandert er niets. Hij of zij blijft ook thuis leren en oefenen.

 Enkele tips: 

  • Blijf in de buurt om vragen te beantwoorden.
  • Wanneer kan hij of zij werken voor school? Maak samen een plan op.
  • Maak voldoende tijd om te ontspannen, ook voor jezelf.
  • Gaat het moeilijk om thuis te leren? Neem dan ook hier contact op met de klastitularis of de zorgleerkracht.

We weten dat het niet gemakkelijk is. Je doet wat je kan, dat is meer dan voldoende.  

Meer informatie?     

  • Wil je graag meer weten over de heropstart van scholen? 

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/heropstart-lessen-op-school-informatie-voor-ouders 

We volgen de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. We kunnen de lessen op school enkel herstarten, als de Veiligheidsraad de beslissing en de timing niet verandert, en als we onze maximale capaciteit (zie wijzigingen schoolreglement) niet bereikt hebben.

Onthou, zowel voor de uitbreiding van de herstart, en het terugkommoment op 29 of 30 juni, vooral:

  • Respecteer ten allen tijde de veiligheidsmaatregelen en de richtlijnen van de school.
  • Luister hiervoor steeds naar de begeleidende leerkracht of de medewerker.
  • Breng een mondmasker mee, en was het regelmatig (normaal moet je elke dag een ander masker dragen (of het tussentijds wassen).

En enkel voor de herstarters 4, 5 en ABO:

  • Breng je lunchpakket mee.

 

Vriendelijke groet, en graag tot dan! 

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 24 mei 2020

Beste ouder,
Beste zorgverantwoordelijke/begeleider,
Beste leerling,

U hoorde het afgelopen vrijdag vast ook via het nieuws: scholen kunnen vanaf 2 juni eventueel bijkomende leerjaren heropstarten, als ze dit op een veilige manier kunnen doen.

Voor de kleuterscholen en lagere scholen worden enkele veiligheidsmaatregelen en –richtlijnen versoepeld, voor het secundair onderwijs is dit echter niet het geval… Kinderen van -12 zijn immers minder vatbaar om het virus op te pikken of door te geven, +12 leerlingen zijn dat wel…

Zoals we reeds eerder communiceerden startten wij vorige week maandag 18 mei onze school deels terug op met onze 5e jaars en ABO-leerlingen. Vooraleer we nog maar kunnen denken aan een eventuele uitbreiding, willen we deze eerste fase eerst grondig bestuderen, om er ons van te vergewissen of het ons lukt om deze gedeeltelijke opstart veilig te laten verlopen voor alle leerlingen en medewerkers. Om dan erna te kijken of onze school nog wel kan uitbreiden… Zoals jullie weten zijn alle voorschriften heel streng, en mogen er per klas bv. maximaal maar een 3-tal leerlingen in elk lokaal. Met de huidige noodopvang, alle 5e jaars en ABO-leerlingen op school zijn momenteel al het grootst aantal lokalen bezet… Alleen dat gegeven zorgt er al voor dat we nu reeds met quasi zekerheid kunnen zeggen dat wij bijna zeker geen volledige herstart zullen kunnen realiseren… We willen vooral geen valse hoop geven…

Maar natuurlijk ook geen hoop ontnemen…. In dat opzicht beloven wij u om alles te zullen bekijken m.b.t. eventuele uitbreiding van één of meerdere leerjaren onder veilige omstandigheden op De Karwij.

Mogen wij vragen om hieromtrent de website in het oog te houden, en de contacten van jullie zoon/dochter met zijn/haar klastitularis te hanteren als informatiebron? In afwachting daarvan verandert er voor de Karwij dus niks, ook niet na 2 juni.

In de hoop u hiermee van dienst te zijn,

Patrick De Meulenaer
Directie


Lokeren, 15 mei 2020

Beste ouder,  

Beste Zorgverantwoordelijke/Begeleider,

Beste leerling,

We zijn blij jullie te kunnen melden dat onze school vanaf 18 mei veilig kan herstarten voor de 5e jaars en de ABO-leerlingen. Dit kan enkel als we met zijn allen volledig inzetten op deze veiligheid. Net als de school heeft ook u als ouder, en uw zoon of dochter hier een grote verantwoordelijkheid. Bij deze herstart maakt onze school zeker ook tijd voor de emoties en zorgen van leerlingen.

Het is heel belangrijk dat jullie samen met jullie zoon of dochter deze hele brief heel aandachtig doornemen.

 Weekschema herstart lessen per klas

Klas

Startdatum

Wanneer les op school

5KM

Ma 18/05

Maandag + Dinsdag

van 9 uur tot 15.30 uur

6KM-ABO

 

Ma 18/05

Maandag

van 12.30 uur tot 15.30 uur

Dinsdag

van 9 uur tot 15.30 uur

5GKM

DO 28/05

Donderdag + Vrijdag

van 9 uur tot 15.30 uur

6GKM-ABO

DO 28/05

Donderdag + Vrijdag

van 9 uur tot 15.30 uur

5OA

DI 19/05

Dinsdag + Donderdag

van 9 uur tot 15.30 uur

5 Schilder duaal + 6SD-ABO

DO 28/05

Donderdag + Vrijdag

van 9 uur tot 15.30 uur

 Hoe houden we de school veilig?

De veiligheid van onze leerlingen en ons personeel is het belangrijkste. Door een combinatie van maatregelen zorgen we voor een zo veilig mogelijke schoolomgeving.

  • Vaste groepen (contactbubbels): de groepen blijven zo veel mogelijk dezelfde. De leerlingen krijgen een vaste plaats in een vast lokaal (behalve voor praktijkvakken en kunstvakken). De verschillende groepen hebben geen contact met elkaar.
  • Aparte speeltijden en lunchpauzes: de leerlingen gaan niet allemaal samen lunchen of spelen op de speelplaats. Zo vermijden we contact tussen de verschillende groepen.
  • Afstand houden (1,5 meter): de medewerkers en leerlingen houden voldoende afstand van elkaar, en dit zowel in de klas, de gangen als op de speelplaats. Omwille van deze redenen krijgen de leerlingen ook les in kleinere groepen.
  • Mondmaskers: de leerlingen en medewerkers dragen verplicht en ten allen tijde een mondmasker.
  • Netheid: medewerkers en leerlingen kunnen vaak hun handen wassen of ontsmetten met handgel. De lokalen worden regelmatig verlucht. De school maakt de lokalen grondig schoon.

Hoe werk je als ouder mee aan veiligheid op school?

  • Zorg ervoor dat jou zoon of dochter thuis vertrekt met een mondmasker. Hij of zij dient dit op te hebben op het moment dat hij of zij op school aankomt. Daarna volgen hij of zij de instructies van de school die hem/haar van bij aankomst zullen uitgelegd worden.
  • Als ouder kom je niet onaangekondigd op het terrein van de school: niet in de gangen, niet in de klas en niet op de speelplaats.
  • Wil je praten met iemand van het schoolteam? Maak dan een afspraak via telefoon of via mail.
  • Alle leerlingen komen binnen langs de gewone schoolpoort voor de Durmelaan, of melden zich aan aan de zijingang van de grootkeuken in de Poststraat. Van bij de aankomst is het belangrijk dat alle leerlingen zich houden aan de veiligheidsafspraken die zullen worden toegelicht via de leerkracht ter plaatse.
  • De lessen starten om 09u00. We vragen om ten vroegste om 08u55 aan de school of aan de grootkeuken aan te komen, om ook het wachten veilig te laten verlopen. Neem plaats op de gekleurde wachtstippen, en luister duidelijk naar wat de leerkracht aangeeft.
  • De lessen eindigen om 15u30. We vragen de leerlingen onmiddellijk huiswaarts te keren, en niet aan de schoolpoort te blijven rondhangen.

 Wat als je zoon of dochter ziek is?

  • Wie ziek is moet thuisblijven.
  • Is iemand van je gezin mogelijk besmet met corona of heeft iemand van je gezin corona? Dan moet je zoon of dochter 14 dagen thuisblijven. Meer informatie over de procedure: https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_procedure_contact_NL.pdf
  • Behoort je zoon of dochter tot de risicogroep bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan beslist de behandelende dokter of je zoon of dochter de lessen op school kan volgen of verder thuis blijft leren. We vragen van elke leerling die tot een risicogroep behoort dat een geneesheer een attest aflevert, waarin verklaard wordt dat die leerling uit de risicogroep WEL of NIET de lessen kan volgen. Dit wordt ook met u als ouder opgenomen door de klastitularis of de zorgleerkracht.
  • Behoort iemand van je gezin tot de risicogroep bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan mag je zoon of dochter de lessen op school volgen. Tenzij de behandelende arts anders oordeelt.
  • Wordt je zoon of dochter ziek op school? Dan zetten we hen in een apart lokaal. We zullen dan steeds vragen om je zoon of dochter af te komen halen. Neem daarna telefonisch contact op met de huisarts. Die zal beslissen of je zoon of dochter moet getest worden.

Wat gebeurt er als een personeelslid of leerling op school besmet is met corona?

  • De besmette persoon krijgt de nodige verzorging.
  • Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) doet een contactonderzoek en neemt de gepaste maatregelen.
  • Het CLB onderzoekt met wie de besmette persoon contact had. Hoe lang en hoe intens was het contact? Dat bepaalt of het om een hoog risico contact of laag risico contact gaat.
  • Is je zoon of dochter een hoog risico contact van de besmette persoon? Dan moet hij of zij 14 dagen thuisblijven. Neem twee keer per dag de temperatuur van je zoon of dochter. Krijgt hij of zij ziektesymptomen dan moet je de huisarts telefonisch contacteren.
  • Is je zoon of dochter een laag risico contact van de besmette persoon? Dan mag hij of zij naar school blijven gaan. Laat hem of haar buitenshuis een stoffen mondmasker dragen. Hij of zij moet ook 1,5 meter afstand houden van andere personen. Beperk extra sociale contacten en verplaatsingen. Krijgt hij of zij ziektesymptomen dan moet je de huisarts telefonisch contacteren.  
  • Word je niet gecontacteerd door het CLB? Dan mag je zoon of dochter verder naar school blijven gaan.
  • Een personeelslid dat ziek wordt op school, vragen we om naar huis te gaan en om de huisarts telefonisch te contacteren.

Wat gebeurt er met de leerjaren die niet starten op 18 mei?

Voor de leerlingen van de andere leerjaren verandert er niets. Ze krijgen de nieuwe leerstof nog altijd thuis of kunnen nog steeds terecht in de noodopvang. Iedere ouder werd hieromtrent telefonisch gecontacteerd. Je kan ten allen tijde ook opnieuw contact opnemen met de school via 09/348 67 86

Hoe wordt de noodopvang veilig georganiseerd?

  • De leerlingen in de noodopvang blijven verder nieuwe leerstof krijgen, net zoals hun klasgenoten die thuis leren.
  • We zorgen voor een veilige noodopvang. We gebruiken overal dezelfde maatregelen (zie boven).
  • De groepjes van leerlingen in de noodopvang hebben geen contact met de groepjes leerlingen die les krijgen op school.

 Hoe organiseren we het leerlingenvervoer veilig?

  • De leerlingen zitten geschrankt op de bus, 1 leerling per rij.
  • De leerlingen dragen een mondmasker op de bus. Ze doen het mondmasker op voor ze instappen.
  • De chauffeur en de busbegeleider dragen minimaal een mondmasker.

Wat leren de leerlingen? En hoe gaan we hen opvolgen?

  • We beperken ons tot de essentiële onderwijsdoelen. We zorgen voor een evenwichtig en afwisselend vakkenpakket, met de nadruk op de praktijk, omwille van heel belangrijk voor onze schoolverlaters.
  • Uitstappen, pedagogische studiedagen, sportdagen en facultatieve verlofdagen gaan niet meer door dit schooljaar. Zo hebben de leerlingen meer tijd om te leren en te oefenen.
  • Iedereen krijgt een eerlijke evaluatie. We geven alle leerlingen alle kansen om te bewijzen wat ze kunnen.
  • Door de coronacrisis dienen wij een aantal zaken aan te passen in ons schoolreglement. Daardoor doen we onderstaande wijzigingen. Veiligheid voor leerlingen en medewerkers staat daarbij met stip op 1.

Alhoewel we er vanuit gaan dat iedereen hierbij zijn/haar beste beentje zal voorzetten, zien we ons vanuit veiligheidsstandpunt aanvullend genoodzaakt om, indien dit niet het geval zou zijn, onderstaande aanpassing te doen aan het schoolreglement.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 1 n.a.v. Corona-crisis:

 Elke vorm van het door de leerling opzettelijk overtreden van de veiligheidsmaatregelen en richtlijnen betreffende COVID19 kan beschouwd worden als een vorm van (ernstige) nalatigheid, bedreiging en/of agressie, en kan bijgevolg aanleiding geven tot een onmiddellijke (preventieve) schorsing (uit de lessen). Ouders zullen in dit geval onmiddellijk op de hoogte gebracht worden. Afhankelijk van de aard en ernst van het voorval kan ook in dit geval een preventieve schorsing steeds uitmonden in een definitieve uitsluiting.

Hopelijk kan u begrijpen dat bovenstaande (eventuele) maatregel onvermijdelijk is voor het kunnen handhaven van maximaal mogelijke veiligheid voor uw zoon of dochter, jongere enerzijds, en onze medewerkers anderzijds.

Verder doen we ook een toevoeging m.b.t het instellen van een maximum aan noodopvangcapaciteit, ten einde deze noodnoodopvang ook veilig te kunnen blijven organiseren.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 2 n.a.v. Corona-crisis:

 Als school willen wij onze maatschappelijke rol m.b.t. noodnoodopvang ten volle opnemen. Dit kan alleen maar zolang we de veiligheid van alle medewerkers en leerlingen kunnen blijven garanderen. Derhalve zien wij ons genoodzaakt om, van zodra de omvang van de noodnoodopvang deze veiligheid in het gedrang zou brengen, een noodnoodopvangstop af te kondigen. Dit zal gebeuren via een aankondiging op de schoolwebsite. Vragen die op dat moment alsnog zouden binnenkomen zullen steeds afzonderlijk bekeken en afgewogen worden, om te kijken of en hoe we alsnog kunnen tegemoet komen aan deze vraag.

 Met betrekking tot onderstaande derde en laatste toevoeging willen wij onze zorg uitdrukken voor leerlingen die tot de zogenaamde risicogroepen bij besmetting van COVID 19 behoren. Hun gezondheid verdient vanzelfsprekend de nodige (extra) aandacht.

Bijzondere toevoeging schoolreglement 3 n.a.v. Corona-crisis:

 Voor leerlingen die tot de risicogroep bij besmetting van COVID19 behoren, vragen wij steeds een attest van de behandelende arts. Dit zowel voor het geval de arts zou adviseren niet aan de lessen deel te nemen, maar evenzeer als de arts van mening zou zijn dat de betreffende leerling wél aan de lessen mag deelnemen.

Hoe bereid je als ouder je zoon of dochter voor?

  • Praat met je zoon of dochter. Stel hen gerust dat ze weer veilig naar school kunnen. Zit je zoon of dochter in een leerjaar dat nog niet terug naar school mag? Leg dan uit waarom dat nu nog niet kan. We houden jullie hieromtrent op de hoogte. We willen het vooral veilig doen. In dat opzicht weten we nog niet welke jaren eventueel nog zouden kunnen opstarten, en of we sowieso nog andere jaren zullen kunnen opstarten. We houden jullie hieromtrent zeker op de hoogte!
  • Bereid je zoon of dochter voor: via welke weg gaat hij/zij naar school, wat moet het doen op de bus, tram of trein, hoe draagt hij of zij veilig een mondmasker (zie op: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker)?
  • Is het moeilijk om opnieuw naar school te gaan? Neem contact op met de de klastitularis of zorgleerkracht. Samen kunnen jullie oplossingen bespreken.

Hoe kan je je zoon of dochter helpen om te leren? 

Als je zoon of dochter niet naar school komt, verandert er niets. Hij of zij blijft ook thuis leren en oefenen.

Enkele tips: 

  • Blijf in de buurt om vragen te beantwoorden.
  • Wanneer kan hij of zij werken voor school? Maak samen een plan op.
  • Maak voldoende tijd om te ontspannen, ook voor jezelf.
  • Gaat het moeilijk om thuis te leren? Neem dan ook hier contact op met de klastitularis of de zorgleerkracht.

We weten dat het niet gemakkelijk is. Je doet wat je kan, dat is meer dan voldoende.  

Meer informatie?     

  • Wil je graag meer weten over de heropstart van scholen? 

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/heropstart-lessen-op-school-informatie-voor-ouders 

We volgen de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. We kunnen de lessen op school enkel herstarten, als de Veiligheidsraad de beslissing en de timing niet verandert, en als we onze maximale capaciteit (zie wijzigingen schoolreglement) niet bereikt hebben.

Onthoud vooral:

  • Respecteer ten allen tijde de veiligheidsmaatregelen en de richtlijnen van de school.
  • Luister hiervoor steeds naar de begeleidende leerkracht of de medewerker.
  • Breng een mondmasker mee, en was het regelmatig (normaal moet je elke dag een ander masker dragen (of het tussentijds wassen).
  • Breng je lunchpakket mee.

Vriendelijke groet,

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 03 mei 2020

Beste ouder,

Zoals u waarschijnlijk wel oppikte uit de media kunnen bepaalde leerjaren uit de basis- en secundaire scholen vanaf maandag 18 mei opnieuw starten. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag 24 april. Op dinsdag 28 april werkten de minister van Onderwijs en de sociale partners verdere richtlijnen uit. Zo kunnen scholen nagaan hoe ze veilig en doenbaar kunnen herstarten.

Veilig opnieuw starten: De Karwij werkt eraan!   

De veiligheid van onze leerlingen en ons personeel is het belangrijkste. De komende dagen onderzoeken we hoe we veilig kunnen herstarten. We gebruiken daarbij het draaiboek met maatregelen en richtlijnen dat we van de overheid kregen.

We laten je zo snel mogelijk weten:

  • Of we veilig kunnen herstarten.
  • Wanneer we kunnen herstarten. We kunnen nu reeds meegeven dat als we herstarten dit maandag 18 mei zal zijn, en NIET OP VRIJDAG 15 MEI!
  • Welke maatregelen we nemen zodat je kind veilig naar school kan.
  • Welke leerjaren opnieuw kunnen starten en wanneer ze lessen op school volgen.
  • Zoals het er nu naar uitziet zullen dit voorlopig enkel onze 5e jaars zijn, en de ABO-leerlingen.
  • Welke leerjaren bijgevolg niet herstarten en hoe zij verder werken.
  • Hoe we de opvang blijven organiseren.
  • Hoe we dit schooljaar verder afronden.
  • Wat dat voor jou en je kind betekent.

Wat kan je nu als ouder doen?Je kind krijgt zeker tot en met 14 mei nieuwe leerstof via ‘preteaching’. Zo kan je kind blijven leren.

Enkele tips:

  • Blijf bereikbaar via mail of telefoon om vragen te beantwoorden.
  • Wanneer kan je kind werken voor school? Maak samen een plan op.
  • Maak voldoende tijd om te ontspannen, ook voor jezelf.
  • Gaat het moeilijk om thuis te leren? Neem contact op met de klastitularis of de zorgleerkracht. Samen kunnen jullie oplossingen bespreken.  Meer informatie?    

We weten dat het niet gemakkelijk is. Je doet wat je kan, dat is meer dan voldoende.

Vriendelijke groet,

Patrick De Meulenaer

Directie


Lokeren, 22 april 2020

Betreft inschrijvingen:

Beste,

Omwille van de onduidelijkheid die de Coronacrisis ook voor de inschrijvingsprocedure met zich meebrengt, zijn wij momenteel nog in onderhandeling met de overheid over hoe en wanneer de inschrijvingen zullen kunnen georganiseerd worden…

Natuurlijk begrijpen wij zeer goed dat u graag zo snel mogelijk een zicht zou hebben op de mogelijkheid tot inschrijving van uw zoon of dochter in onze school. Daarvoor kan u ons steeds contacteren via het algemeen telefoonnummer 09/348 67 86, via het algemeen mailadres van onze school info@de-karwij.be, of via het contactformulier van deze website.

Verder houden wij u sowieso op de hoogte via de website (deze knop), maar ook via “Corona-inschrijvingen” onder het item “Nieuws” op deze website.

In de hoop u hiermee van dienst geweest te zijn, hopen wij hieromtrent snel iets te horen van u, ten einde de meest recente info aan u te kunnen bezorgen.

Hartelijke groet,

Patrick De Meulenaer
Directie


Lokeren, 18 april 2020

Beste ouder,
Beste leerlingen,

Hopelijk verkeren jullie, en iedereen rondom jullie, nog steeds in een goede gezondheid! ’t Is jullie alleszins van harte gegund! Verder hopen we natuurlijk dat jullie ook wel wat kunnen genieten hebben van de rust in de paasvakantie.

Zoals jullie weten worden de maatregelen van voor de vakantie alvast doorgetrokken tot 3 mei. Of de schoolpoorten daarna terug opengaan is nog maar de vraag… Hou zeker de website in ’t oog voor steeds de recentste info.

Hoe gaan we voor de volgende twee weken alvast van start bij het aanleveren van nieuwe leerstof?

Je zoon of dochter krijgt vanaf maandag nieuwe leerstof om thuis of in de opvang te leren. Hiervoor is het belangrijk dat we jullie mailadres zouden ontvangen. Alle lesmateriaal zal namelijk verdeeld worden per klas via het mailadres van de leerling, of van jullie, ouders. Jullie werden in de loop van de paasvakantie allemaal persoonlijk gecontacteerd: van de leerlingen of ouders die we konden bereiken ontvingen we al heel wat mailadressen. Is het mogelijk voor diegenen die we nog niet konden bereiken om zelf jullie mailadres te bezorgen via 09/3486786 (tijdens de schooluren) of via het contactformulier van deze website. Je vindt op deze website ook alle mailadressen van alle klastitularissen, zorgleerkrachten, …, terug! Verder blijven we ook via GIMME met de meeste ouders in contact.

Vanaf maandag 20/04 zullen de verschillende vakleerkrachten het lesmateriaal voor de week van 20/04 – 24/04 via verschillende kanalen aan jullie kinderen bezorgen. Op maandag 27/04 voor de week erna. Jullie kunnen dus zelf een planning maken wanneer jullie welke taken uitvoeren. Indien jullie de taken via computer afwerken, kunnen jullie deze gewoon terugmailen naar de vakleerkracht. Wie kiest om af te drukken, kan dit ook doen, de taken met stylo afwerken en thuis in een verzamelmap stoppen die dan kan worden meegebracht worden als de lessen terug zouden starten. Wie de taken niet kan afdrukken, maakt een afspraak met de vakleerkracht om dit af te drukken op school, waar het materiaal op het afgesproken tijdstip dan kan opgehaald worden.

Van zodra de school terug opengaat, zal diezelfde leerstof dan nog eens herhaald worden in de klas. Wie deze taken dus goed uitvoert, zal alvast veel sneller de verloren tijd in kunnen halen!

 

Hoelang werkt je kind thuis voor school?

3 tot maximaal 4 uur per dag

Dat hangt af van hoe oud je zoon of dochter is, en hoe snel hij/zij leert.

 

Hoe kan jij je zoon/dochter helpen?

  • Vraag of je zoon/dochter alles begrijpt. Kijk of hij/zij alleen kan verderwerken. Blijf in de buurt om vragen te beantwoorden. Je hoeft niet zelf les te geven.
  • Help maximaal 2 uur per week mee met taken.
  • Maak een plan met vaste momenten voor schoolwerk. Een voorbeeld: je zoon/dochter werkt elke weekdag voor school van 10 uur tot 12 uur, en van 14 uur tot ten laatste 16 uur. Op andere momenten mag je zoon/dochter lezen, sporten, spelen, met vrienden chatten … Dat geeft hem/haar rust en structuur.
  • Vindt je zoon/dochter het moeilijk om thuis te leren? Neem contact op met de klasleraar of klastitularis. Samen kunnen jullie oplossingen bespreken.

Wat doet de school?

  • De school bekijkt welke nieuwe leerstof je zoon/dochter nodig heeft voor het volgende schooljaar.
  • De school helpt je als je vragen hebt..
  • De school laat je weten of er andere maatregelen van de overheid zijn.
  • De school laat je weten hoe goed jouw kind de leerstof leert. Je kind maakt dan een toets, of doet mee met een quiz, of….
  • De school moet ervoor zorgen dat elke leerling kan blijven leren. Enkele voorbeelden: je kind moet ook kunnen leren in de opvang. Of heeft je kind geen eigen computer? Laat dit weten aan je school. Zij kijken samen met jou hoe ze de leerstof dan kunnen aanbieden.

Misschien werk je, vang je je kind op, én doe je het huishouden. We weten dat dat niet gemakkelijk is. Daarom willen we jou bedanken om tot nu vol te houden.

 

Leren is belangrijk. Jouw gezondheid en die van je zoon/dochter is nog belangrijker. Daarom proberen we jou en je zoon/dochter zo goed mogelijk te begeleiden de volgende weken.

 

Meer informatie  

Wil je meer weten over thuis nieuwe leerstof leren? Dat vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

 

Hartelijk dank, veel succes, en … een blijvende goede gezondheid gewenst!

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 3 april 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Via deze weg laten we jullie weten dat, omwille van de Coronacrisis, alle buitenschoolse uitstappen en activiteiten voor dit schooljaar worden afgeschaft. We hebben het hier dan heel concreet over leeruitstappen algemeen, maar ook over de sportdagen, de wereldburgerschapsdag, het Z&O De Hagewinde festival Yololand, alsook de 3daagse voor de 4e jaars en 3daagse voor de 5e jaars. We weten dat heel wat leerlingen hier naar uitkeken, en vinden het net als hen heel jammer dat de omstandigheden ons tot het nemen van soortgelijke beslissingen noodzaken. Eventueel gestorte voorschotten voor beide 3daagse uitstappen zullen worden teruggestort.

Voor verdere vragen hieromtrent kunnen jullie vanzelfsprekend altijd contact opnemen met de school.

In de hoop u hiermee van dienst te zijn.

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer

 


Lokeren, 1 april 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Zoals jullie wellicht wel weten mikt de overheid er op om na de paasvakantie over te gaan op het aanbieden van nieuwe leerstof. In dat opzicht is het belangrijk dat wij over iedereen zijn/haar mailgegevens beschikken, zowel van jullie als ouders, als van jullie, leerlingen. In deze link, of onder “Mailadressen …” (bij Corona), vinden jullie een lijst met alle mailgegevens van de school in het algemeen, maar ook van de zorgleerkrachten en de klastitularissen. Mogen wij vragen dat iedereen eens een mailtje stuurt naar zijn/haar zorg of klastitularis, zodat wij hier verder mee aan de slag kunnen na de paasvakantie?

Jullie kunnen via dezelfde weg, zoals eerder aangegeven, ook een aanvraag indienen voor een telefonisch oudercontact, waarbij de klastitularis jullie dan zal contacteren.

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer

 


Lokeren, 29 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Normaal was donderdag 2 april een oudercontact voorzien. Omwille van de Corona-maatregelen kunnen we deze niet laten doorgaan zoals u van ons gewoon bent. Toch willen we jullie op de hoogte houden i.v.m. de leervorderingen van uw zoon of dochter.

Daarom houden we ons oudercontact deze week via telefoon, en wel vraaggestuurd: neem in de loop van de week contact op met de school via 09/348 67 86. Vermeld de naam van de leerling en de klas, en het telefoonnummer waarop we u kunnen bereiken. U zal erna dan gecontacteerd worden door de klastitularis van uw zoon of dochter.

Op deze manier blijven we toch in contact, zelfs binnen deze moeilijke omstandigheden.

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 27 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Zoals u waarschijnlijk al kon vaststellen worden er door al onze collega’s heel wat inspanningen geleverd om jullie zoon/dochter thuis aan de slag te krijgen…

We krijgen hier dan ook fijne reacties over. Dankjewel hiervoor!

Vandaag brengen we graag het item Lichamelijke Opvoeding en Bingel nog eens onder de aandacht. Daag de leerkrachten uit, of ga een kijkje nemen www.bingel.be, waar leerlingen op verschillende eilanden oefeningen maken. Zij kunnen vrij kiezen uit taaloefeningen, rekenoefeningen, boeken, …

Voor meer uitleg kunnen jullie terecht op onze website, allemaal terug te vinden onder “Nieuws/Corona”

Een fijn en gezond weekend gewenst, met zorg voor elkaar, en voor iedereen rondom jullie!

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 24 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Zoals reeds eerder gemeld kunnen inschrijvingen i.v.m. voorrang broers en zussen van leerlingen, en kinderen van personeel kunnen ook digitaal gebeuren, en dit van 30 maart tot 24 april. Stuur een mailtje naar info@de-karwij.be, stuur een melding via het contactformulier van de website, of bel via 09 348 67 86 voor inlichtingen. Voor alle andere inschrijvingen (normaal gezien vanaf 22 april) wachten wij nog de richtlijnen van de overheid af.

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 23 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Telenet voorziet mogelijkheid om gratis WIFI aan te bieden voor die gezinnen die hier omwille van financiële redenen nood aan zouden hebben. Je kan dit steeds in alle vertrouwen melden via de permanentie op school, en dit via 09/348 67 86.

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer

 


Lokeren, 22 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Inschrijvingen i.v.m. voorrang broers en zussen van leerlingen, en kinderen van personeel kunnen ook digitaal gebeuren, en dit tot 27/03. Stuur een mailtje naar info@de-karwij.be, of stuur een melding via het contactformulier van de website. Voor alle andere inschrijvingen (normaal gezien vanaf 22 april) wachten wij nog de richtlijnen van de overheid af.

Vriendelijke groet,

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 21 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Ondertussen breidden de collega’s het digitaal lessenpakket alweer uit. Jullie kinderen kunnen hiervoor terecht op de pagina “Schoolwerk@home” telkens terug te vinden onder Nieuws/Corona – Info en maatregelen/… (waar jullie binnenkort vast nog meer initiatieven terug zullen vinden), en rechtstreeks via deze link.

Een fijn weekend!

Directie

Patrick De Meulenaer

 


Lokeren, 20 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Belofte maakt schuld: vanaf vandaag kan uw kind ook oefeningen thuis maken voor school. Wij maken daarbij gebruik van Bingel. Op www.bingel.be kunnen de leerlingen op verschillende eilanden oefeningen maken. Zij kunnen vrij kiezen uit taaloefeningen, rekenoefeningen, boeken, …

Voor meer uitleg kunnen jullie terecht op onze website, meer bepaald in het menu onder Nieuws/Corona – Info en maatregelen/Bingel, of via deze link.

Een fijn weekend met zorg voor elkaar, en voor iedereen rondom jullie!

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 19 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

Het CLB laat het volgende weten omtrent openingstijden van clb ch@t.

Er werd beslist om de komende 2 weken vanaf maandag 23/3, tot en met donderdag 2/4:

–        De chat verder te versterken (we mikken op 6 chatmedewerkers die telkens tegelijkertijd beschikbaar zijn)

–        De chat van maandag tot donderdag telkens te openen van 14-21u

https://www.clbchat.be/

Zoals afgesproken zijn we momenteel alles in ’t werk aan ’t stellen om digitaal aan de slag kunnen met leerlingen en leerkrachten. We merken dat heel wat leerkrachten en leerlingen elkaar zeker vinden op de digitale snelweg – iets wat we alleen maar kunnen aanmoedigen. Hou zeker de website in het oog voor verdere initiatieven hieromtrent! Ouders die “GIMME” volgen hebben al heel wat initiatieven ontvangen!

Hieronder al enkele handige links waar de leerlingen OBS al mee aan de slag kunnen:

Het alfabet

https://www.computermeester.be/alfabetisch-rangschikken.htm

https://static.oefen.be/oefening/2/5/2/5/0/e/AlfabetischRangschikken/alfabetisch.htm

Thema cijferen : waar we in de klas nu ook mee bezig zijn!

https://www.computermeester.be/cijferen.htm

Oefenen op lengtematen

https://www.youtube.com/watch?v=sjdGiry4R54

https://www.youtube.com/watch?v=tRvaALumlW0

https://www.computermeester.be/liniaal.htm

https://www.rekenen-oefenen.nl/instruction/rekenen/meten-en-meetkunde/meten/meten/metriek-stelsel-voor-lengtematen

 

Thema de voetganger en verkeer:
http://digibordmeesterkurt.yurls.net/nl/page/863193

Hartelijke Groet!

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 18 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s), leerlingen,

U bent waarschijnlijk ook reeds op de hoogte van de verstrengde maatregelen die sinds gisterenavond door de overheid werden afgekondigd. De school blijft dus haar best doen om leerlingen op te vangen voor die kinderen en ouders die hier nood aan hebben.

We bekijken dagelijks of het busvervoer blijvend kan gegarandeerd worden.

Verder bekijken we momenteel hoe we onze leerlingen wat taken en lessen kunnen aanbieden, ten einde ook aan deze vraag tegemoet te kunnen komen. Hou steeds de website in het oog voor verder nieuws hieromtrent, of voor de meest recente info.

Voorlopig blijft de school nog steeds bereikbaar via 09/348 67 86

Draag goed zorg voor elkaar, en voor iedereen rondom jullie!

Hartelijke dank aan iedereen om zijn/haar rol in dit alles op te nemen!

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 13 maart 2020

Lokeren, 13 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s),

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de lessen te schorsen in alle scholen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken en de kwetsbare groepen te beschermen.

Wat betekent dit voor onze school?

Alle lessen worden geschorst maar we blijven de opvang verzekeren voor:

  • Leerlingen die enkel kunnen opgevangen worden door hun grootouders.
  • Kinderen waarvan de ouders werkzaam zijn in de zorgsector, en enkel door die ouders kunnen opgevangen worden.

Bij het organiseren van de opvang houden we ook rekening met hygiëne, afstand, ventilatie…).

Deze maatregel gaat in op vrijdag 13 maart om 24 uur en duurt t.e.m. 3 april 2020. Gedurende deze periode worden er geen afwezigheden geregistreerd.

De begeleidende klassenraden zullen nagaan hoe we de gemiste leerstof bijwerken. Je krijgt daarover ten gepaste tijde de nodige informatie.

Mogen we tijdens deze uitzonderlijke periode van schorsing van de lessen verwijzen naar onze website www.de-karwij.be voor de meest concrete info? Indien nodig kan u ons ook telefonisch contacteren. Binnen de mogelijkheden blijft ons secretariaat bereikbaar tijdens deze periode. Voor vragen of informatie kan u ons dan bereiken op onderstaand nummer. Indien gewenst kan u ook steeds contact opnemen via de website.

Wat kan je als ouder doen?

Blijf alert voor mogelijke symptomen bij je kind (zoals vooral koorts, maar ook hoesten, zich grieperig voelen). Als die optreden, neem je contact op met de huisarts.

Spreek met je met je kind over het coronavirus: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/hoe-spreek-je-met-kinderen-over-het-coronavirus

Meer informatie?

Dank voor uw begrip,

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren, 11 maart 2020

Lokeren, 11 maart 2020

Beste ouders, opvoed(st)er(s),

Vanaf vandaag gelden er nieuwe richtlijnen voor de hele bevolking. Die gaan verder dan de bestaande individuele hygiënische voorzorgsmaatregelen. De federale overheid wil zo kwetsbare groepen beschermen en de juiste zorg voor hen garanderen.

De algemene richtlijnen zijn: vermijd situaties waarbij veel mensen samenkomen en verminder contacten tussen een mogelijke besmette persoon en gezonde personen.

Nu is volgens virologen het moment om op deze manier samen de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De maatregelen gelden minstens 1 maand, met herziening op 31 maart.

Wat betekenen deze richtlijnen voor onze school?

Als basisprincipe geldt: volwassenen en externen die niet op school moeten zijn houden we uit de school en we beperken het contact tussen kinderen en volwassenen. Dat moet vooral de kwetsbare groepen beschermen.

De komende weken zal onze school zich daarom beperken tot haar kerntaak: lesgeven en de daarmee samenhangende essentiële taken.

Concreet betekent dit voor onze school dat we de gewone lessen en bijhorende taken laten doorgaan met uitzondering van: uitstappen, evenementen en snuffelstages. Die gaan dus toit nader order NIET door.

Voor wat betreft stages en klantenwerk lichten we alle betrokkenen in m.b.t. de nieuwe richtlijnen, en bekijken we samen met alle betrokkenen of/en hoe we dit verder vorm geven. Idem voor wat de schoolbezoeken/snuffelstages/… betreft.

Ook wat het oudercontact van 02/04 betreft zien wij ons genoodzaakt dit NIET te laten doorgaan. We communiceren op een later tijdstip nog op welke manier we toch de nodige info omtrent de leervorderingen nog aan u kunnen doorgeven (rapport, telefonisch, …). We verwijzen voor verdere en de meest recente info steeds naar onze schoolwebsite www.de-karwij.be.

Blijven eerdere richtlijnen van toepassing? 

De eerder gecommuniceerde richtlijnen blijven verder van kracht. We blijven dus waakzaam voor ziektesymptomen bij leerlingen en personeel en blijven de preventieve maatregelen toepassen.

Waarom gaan alle scholen nu niet dicht? 

Alle scholen preventief sluiten is op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) medisch nog steeds niet nodig:

  • De gevolgen van het coronavirus zijn voor kinderen veel beperkter. Ze zijn minder ziek en genezen vlotter. Kinderen blijken dus het virus veel beter te verslaan dan volwassenen.
  • Het doel is nu om kwetsbare groepen te beschermen door het virus te vertragen. Alle scholen sluiten heeft daar op dit moment geen impact op. Integendeel door sluiting zouden kinderen meer contact hebben met de kwetsbare groepen wat we juist willen vermijden.   Bescherm grootouders die tot de risicogroep behoren:
  • Wat kan je als ouder doen? 

 

 

  • Bekijk of je alternatieven vindt voor het brengen en afhalen van je kind naar school, zodat zij dit niet moeten doen.
  • Als je kind ziek is, laat het dan niet opvangen door de grootouders. Heeft je kind een verzwakt immuunsysteem (bv. ten gevolge van een kankerbehandeling of diabetes)  overleg dan met de behandelende arts of thuisblijven aangewezen is.  Als ouder blijf je de eerder gecommuniceerde preventieve maatregelen verder toepassen.  Je vindt ze op Onderwijs Vlaanderen – Informatie over het coronavirus voor ouders
  •  Meer informatie?

Dank voor uw begrip,

Directie

Patrick De Meulenaer


Lokeren 3 maart 2020

Lokeren 3 maart 2020

Beste ouders, opvoeders en leerkrachten,

Beste leerlingen,

 

Een update van de stand van zaken rond het Corona virus :

Er zijn vandaag signalen van besmetting in andere scholen. Wat betekent dit voor onze school en zorggroepen?

Verandert deze besmetting in de andere school iets voor onze school of leefgroepen?

Voor onze scholen en leefgroepen verandert er niets: dezelfde richtlijnen blijven van kracht en sluiting is niet aan de orde.

 

Welke richtlijnen blijven van toepassing?

We blijven waakzaam voor ziektesymptomen bij leerlingen en personeel. Leerlingen en personeel zonder ziektesymptomen komen naar school.

De school volgt de richtlijnen van de overheid. Mocht je kind op school ziek worden, dan wordt het uit de klas verwijderd en worden de ouders opgebeld. Contacteer dan je huisarts en vraag een huisbezoek of een afspraak buiten de consultatie-uren. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen, die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in school.

 

Wat kan je als ouder/opvoeder doen?

Preventieve maatregelen blijven toepassen

Het coronavirus is niet erger dan een normale wintergriep. Er worden wel meer mensen ziek omdat het een nieuw virus is. Ons lichaam heeft er nog geen antistoffen tegen ontwikkeld. Virussen verspreiden zich vooral via de handen. Om het risico op besmetting in te perken, op school en thuis, is het belangrijk om de preventiemaatregelen blijvend toe te passen:

  • Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen. Leer je kind de handen met water en zeep te wassen en doe dat ook zelf. Speciale wasgels zijn niet nodig, gewone zeep volstaat.
  • Moet jij of jouw kind hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van de ellebogen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Vermijd handen en kussen geven.
  • Vermijd nauw contact met zieke personen.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Een mondmasker dragen op school heeft geen enkele zin.

Krijgt je kind (of jijzelf) koorts, keelpijn, hoofdpijn en begint het te hoesten? Dan is thuisblijven de boodschap. Raadpleeg een huisarts. Hij kan de situatie beoordelen en de gepaste maatregelen nemen. Mocht je kind ziek worden in een verblijfsgroep van Zorg & Onderwijs De Hagewinde, dan wordt de noodzaak tot afzondering op de groep door de interne arts bekeken. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in de verblijfsgroep.

Je kind is ongewettigd afwezig als je het laat thuisblijven zonder dat het ziektesymptomen heeft.

Praat met je kind over corona

Ook kinderen zijn ongerust nu het coronavirus constant in de media is. Ze horen, zien en lezen net zo goed het nieuws als volwassenen. 5 tips om het gesprek met je kind aan te gaan:

1 Luister vooral

Elk kind is anders en gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Wat vindt het ervan? Vertrek ook vanuit de behoeftes van je kind: wil het praten, wil het vooral meer informatie, met zijn gevoelens aan de slag, of het laten bezinken?

2 Geef emoties een plek

Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. En het is belangrijk dat ze die gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Dat helpt kinderen om hun indrukken te verwerken. Je hoeft je eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat je ze meteen ook duidt.

3 Benadruk de zeldzaamheid

Leg uit dat een dergelijke epidemie niet vaak voorkomt, en dat het net daarom groot nieuws is waarover iedereen praat. Net zoals een natuurramp, een bizar ongeluk of een aanslag. Dat inzicht helpt je kind om de omvang van de gebeurtenissen te plaatsen.

4 Blijf bij de feiten

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die je kind stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te complexe verklaringen die je kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen.

Grijp ook de kans aan om je kind te wijzen op hoaxes. Foutieve verhalen en gemanipuleerde beelden doen de ronde. Websites zoals snopes.com en hoaxmelding.nl helpen je om die te ontmaskeren.

5 Benoem ook positieve dingen

Vertel dat overheden wereldwijd maatregelen nemen, en dat hulpverleners klaar staan om de zieken op te vangen en verdere besmetting in te dijken.

Meer informatie?

Met vriendelijk groet,

 

directies MFC De Hagewinde

directies BuBaO De Vinderij

directie BuSO De Karwij

 


Lokeren 2 maart 2020

Beste ouders, opvoeders en leerkrachten,

Beste leerlingen,

 

Via deze brief geven we jullie een stand van zaken over het Coronavirus.

Vanuit Zorg & Onderwijs De Hagewinde (scholen en zorggroepen MFC) willen we jullie melden dat de verblijfsgroepen en de scholen open blijven.

 

Zolang iemand geen symptomen heeft (zelfs al bezocht die persoon een risicogebied), mag die persoon naar school/verblijfsgroep blijven gaan of komen werken. Als iemand symptomen vertoont, dan moet hij/zij thuis blijven en de huisarts contacteren. Voor meer richtlijnen gebruiken wij de communicatie van de overheid en zullen alles nauwgezet opvolgen. Wanneer er wijzigingen zijn, brengen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte (zie ook de website van de school).

 

Op verschillende plaatsen in Europa zijn mensen besmet met het coronavirus Covid-19. De kans is reëel dat er ook in België meerdere mensen met het virus zullen opduiken. Maak je geen zorgen, de overheden en gezondheidsdiensten staan klaar om patiënten op te vangen en te verzorgen.

 

Wat moet jij als ouder weten en doen?

 

Wat is het coronavirus?

Coronavirussen komen vaak voor: ook de gewone verkoudheid is een virus uit de coronafamilie. Het virus dat nu voor het eerst in China is aangetroffen, Covid-19, kan zich wereldwijd verspreiden.

 

Maatregelen?

Zolang er geen of slechts enkele patiënten in ons land opduiken, is het voldoende om deze mensen te isoleren en bij hun contacten waakzaam te zijn voor symptomen. Meer drastische maatregelen zoals sluiting van scholen zijn niet nodig. Pas wanneer er een grotere uitbraak in ons land zou zijn met meerdere patiënten, zal de overheid overwegen om bijvoorbeeld bioscopen of scholen te sluiten of andere plaatsen waar vele mensen samen komen. In dat geval verwittigt de overheid de organisatie, en houden wij je op de hoogte.

 

Wat kan ik als ouder doen?

Het coronavirus is niet erger dan een normale wintergriep. Er worden wel meer mensen ziek omdat het een nieuw virus is. Ons lichaam heeft er nog geen antistoffen tegen ontwikkeld. Virussen verspreiden zich vooral via de handen.

  • Zeker doen: was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen. Leer je kind de handen met water en zeep te wassen en doe dat ook zelf. Speciale was-gels zijn niet nodig, gewone zeep volstaat.
  • Moet jij of jouw kind hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van de ellebogen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Vermijd handen en kussen te geven.

Een mondmasker dragen is op dit moment niet nodig. Dat heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.

 

Krijgt je kind (of jijzelf) koorts, keelpijn, hoofdpijn en begint het te hoesten?

 

  • Mocht je kind thuis ziek worden : Hou het dan thuis en raadpleeg een huisarts. Hij kan de situatie beoordelen en de gepaste maatregelen nemen indien nodig.
  • Mocht je kind op school ziek worden, dan wordt het uit de klas verwijderd en worden de ouders opgebeld met het verzoek je kind zo snel mogelijk op te komen halen. Contacteer dan je huisarts en vraag een huisbezoek of een afspraak buiten de consultatie-uren. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in school.
  • Mocht je kind ziek worden in een verblijfsgroep van Zorg & Onderwijs De Hagewinde, dan wordt de noodzaak tot afzondering op de groep door de interne arts bekeken. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in de verblijfsgroep.

 

Meer informatie?

Algemene info en veel gestelde vragen: www.info-coronavirus.be

Heb je nog een vraag? Bel 0800 14689 of mail info-coronavirus@health.fgov.be.

 

Met vriendelijk groet,

Directie

Patrick De Meulenaer