VISIE

“Mijn hoofd vol vragen en nog een leven te gaan.
Zoek mee naar mezelf en leer me hoe dromen ontstaan”

Binnen De Karwij bieden we onderwijs aan jongeren met speciale noden. We zetten via zorgzame ondersteuning op maat in op hun talenten en dragen zorg voor elkaar in de groei naar een volwaardige deelname aan de maatschappij.  

Wij bieden onderwijs op maat door in te spelen op specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften via individuele begeleiding, aangepaste curricula en doordachte werkvormen. We hanteren methodieken zoals Nieuwe Autoriteit, Rots en Water, LSCI en SEO. Samenwerking met externe partners zoals MFC, CLB en Gezinsbegeleiding versterkt ons aanbod. Evaluatie gebeurt helder en gericht via feed-up, feed-back, feed-forward en unieke competentierapporten, met aandacht voor de verschillende vakzones en de zone van de naaste ontwikkeling.

TEAM

Directie

WEGWIJS OP ONZE SCHOOL

Om je te laten zien waar je je als bezoeker kunt aanmelden, hebben we hieronder het grondplan van onze school toegevoegd. Op het plan zie je de verschillende gebouwen aangeduid met een drukletter. Ook de in- en uitgangen staan duidelijk aangegeven met pijlen.

SCHOOLREGLEMENT

Bij de eerste inschrijving van uw kind krijgt u van ons schoolreglement. De inschrijving is pas definitief wanneer u hiermee schriftelijk akkoord gaat.

Als er aan het begin van een nieuw schooljaar of tijdens het schooljaar iets verandert in het reglement door wettelijke verplichtingen, laten we u dat weten via een briefwisseling. Ook aan het begin van een nieuw schooljaar informeren we u over eventuele wijzigingen.

Wilt u een papieren versie van het schoolreglement? Vraag er gerust om. U kunt ook altijd de meest recente versie hier bekijken.

AANBOD

De Karwij biedt buitengewoon secundair onderwijs aan in opleidingsvorm 3 (OV3) voor leerlingen met een verslag voor type Basisaanbod, type 3 en/of type 9. De school biedt de leerlingen binnen een welbepaalde opleidingsstructuur een opleiding aan die hun integratie mogelijk maakt in een gewoon leef- en arbeidsmilieu.

De jongere kan kiezen uit volgende beroepsopleidingen:

  • Basis Bouw – Medewerker Ruwbouw
  • Basis Haarverzorging – Medewerker Kapper
  • Basis horeca- Keukenmedewerker
  • Basis schilder en behangen – Medewerker Schilder- en behangwerken

De opleidingen zijn praktijkgericht en bieden leerlingen een intensieve training binnen een specifiek beroepenveld. Daarnaast volgen de leerlingen het vak Geïntegreerde Algemene Sociale Vorming (GASV), waarin sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Observatiefase

De observatiefase is het eerste jaar op onze school, waarin elke leerling de kans krijgt om verschillende beroepsvelden te verkennen: Basis Haarverzorging, Basis Horeca, Basis Schilderen en Behangen, en Basis Bouw. Het lessenrooster wordt zo optimaal mogelijk afgestemd op de voorkeuren van de leerling, zodat ze kennis kunnen maken met de specifieke technieken uit de opleiding die het meest hun voorkeur wegdraagt, maar toch ook wat meekrijgen van elke opleiding.

Aan het einde van dit jaar kiest de leerling een opleiding die het beste bij hen past, waarmee de volgende fase van hun traject start. In uitzonderlijke gevallen kan de klassenraad beslissen om de observatiefase te verlengen.

Opleidingsfase

De opleidingsfase duurt minimaal twee schooljaren en kan, afhankelijk van het individueel aangepast curriculum, verlengd worden. Tijdens deze fase ligt de focus op het grondig aanleren van specifieke deeltechnieken binnen de opleidingen Basis Haarverzorging, Basis Horeca, Basis Schilderen en Behangen of Basis Bouw.

Naarmate de fase vordert, worden deze deeltechnieken gecombineerd tot meer complexe opdrachten. Wanneer een leerling deze samengestelde opdrachten beheerst, is hij of zij klaar voor de volgende stap in het traject.

Kwalificatiefase

De kwalificatiefase omvat de laatste twee jaar van de opleiding. Dit traject duurt minimaal twee jaar, met de mogelijkheid tot verlenging op advies van de klassenraad. In deze fase ligt de nadruk op het uitvoeren van samengestelde opdrachten. Daarnaast speelt stage een belangrijke rol: in het eerste jaar loopt de leerling een stage van drie weken, en in het tweede jaar wordt dit uitgebreid naar zes weken.

Binnen de kwalificatiefase bieden wij de volgende opleidingen aan:

  • Keukenmedewerker (inclusief Duaal)
  • Medewerker Ruwbouw (inclusief Duaal)
  • Medewerker Kapper
  • Medewerker Schilder- en Behangwerken (inclusief Duaal)

Alternerende Beroepsopleiding

Jongeren die hun kwalificatiegetuigschrift behalen of toelating krijgen van de klassenraad, kunnen een extra leerjaar volgen in de Alternerende Beroepsopleiding (ABO). Tijdens dit ABO-jaar combineert de student drie dagen stage per week in een bedrijf met twee dagen les op school. Op school ligt de focus op algemene sociale vorming en het verder verfijnen van beroepstechnieken onder begeleiding van vakleerkrachten.

Binnen deze opleiding worden de leerlingen gefaseerd opgeleid als medewerker in een kapperszaak.  Haar wassen, diverse vormen van kleuringen, brushing, permanent, snit, gelaatsverzorging, manicure, klantenwerk, …  Allemaal vaardigheden en technieken die je tijdens de lessen dagelijks inoefent, om ze zo onder de knie te krijgen, en ze later in jouw beroep als Kappersmedewerker te kunnen toepassen.

Bij de leerlingen van de richting Kappersmedewerker uit De Karwij kan je dagelijks terecht voor een kappersbeurt.

Interesse?

  • 09/348.67.86
  • Wanneer?: Dagelijks tussen 9u en 16u
  • Enkel op afspraak!
  • Adres: Durmelaan 118, 9160 Lokeren

Naast deze activiteiten, kunnen de leerlingen van het 5de jaar medewerker kapper ook geselecteerd worden voor een extra buitenlandse stage, genaamd Talentino Overseas.

Binnen deze opleiding worden de leerlingen opgeleid als medewerker binnen de schilder- en behangwerken. Dekkend schilderwerk, niet dekkend schilderwerk, plamuren, schuren en het plaatsen van behang, … Een greep uit de diverse technieken en vaardigheden die stapsgewijs worden aangeleerd en ingeoefend om van jou een waardig Schilder-Behanger te maken.

Binnen deze opleiding worden de leerlingen opgeleid als medewerker in een keuken. Kooktechnieken, versnijden van groenten, verzorgen van de koude lijn, bedienen van grootkeukenapparatuur … het is slechts een greep uit de diverse technieken die je krijgt aangereikt en dagelijks kan inoefenen, en van jou dus een waardig keukenmedewerker maken.

 

De leerlingen Keukenmedewerker verzorgen dagelijks een tot in de puntjes verzorgde traiteurdienst.

Interesse of bestellen?

  • 09/3378900 of binnenpost 944
  • Afhalen tussen 11.45 u. – 12.15 u.
  • Adres: Poststraat 6 9160 Lokeren

Binnen deze opleiding worden de leerlingen gefaseerd opgeleid als medewerker binnen de ruwbouw. Metselen, het maken van mortel, het werken op hoogte, het uitvoeren van voegwerken, …  Allemaal vaardigheden en technieken die je tijdens de lessen dagelijks inoefent, om ze zo onder de knie te krijgen, en ze later in jouw beroep als Ruwbouwmedewerker te kunnen toepassen.

DOORLICHTINGSVERSLAGEN

Onze school wordt regelmatig doorgelicht door de onderwijsinspectie om de kwaliteit van ons onderwijs te evalueren. De doorlichtingsverslagen geven een duidelijk beeld van onze sterke punten en aandachtspunten. We gebruiken deze feedback om ons onderwijs continu te verbeteren.

PARTNERS

BuBaO De Vinderij

BuBaO De Vinderij is een school voor buitengewoon onderwijs voor kinderen van 2,5 jaar tot 13 jaar. De school organiseert onderwijs voor kinderen met een type 1, 2 of 3 attest. De school heeft een expertise opgebouwd om te werken met kinderen met autisme, kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen en kinderen met lichte, matige of ernstige mentale beperking. De school is gevestigd in de Bleekmeersstraat te Lokeren.

MFC De Hagewinde

De Hagewinde is een multifunctioneel centrum (MFC) in Lokeren dat kinderen en jongeren, die in moeilijke opvoedingssituaties verkeren, op maat en zorgzaam ondersteunt bij hun groei naar volwaardige burgers, en op die manier hun rechtmatige plaats in de samenleving afdwingt. Aan ieder kind en iedere jongere binnen De Hagewinde wordt zorg op maat geboden. Er is keuze uit begeleiding in het internaat, in het semi-internaat en thuis.

Vrij CLB Anker

Vrij CLB Anker is een onafhankelijke begeleidingsdienst die leerlingen, ouders en leerkrachten wil helpen met informatie, advies en begeleiding. De hulp die aangeboden wordt is gratis. Het CLB is ook uitdrukkelijk aanwezig op de school voor eventuele gesprekken of advies.

Scholen aan de Durme

Onze school maakt deel uit van de scholengemeenschap “Scholen aan de Durme” Binnen deze samenwerking bundelen verschillende scholen hun krachten om samen sterk onderwijs te bieden. We delen expertise, ondersteunen elkaar en werken aan een kwaliteitsvolle leeromgeving voor al onze leerlingen.

SCHOOLRAAD

De schoolraad is een overlegorgaan waarin ouders, leerkrachten, leerlingen en vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap samenwerken. Hier worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor het goed functioneren van onze school, zoals het schoolreglement, het pedagogisch beleid en de infrastructuur.

De schoolraad biedt iedereen die betrokken is bij onze school een stem. Samen werken we aan een positieve en constructieve leeromgeving voor al onze leerlingen.

Helaas zijn er dit jaar geen aanmeldingen binnengekomen, waardoor de school momenteel zonder schoolraad zit.